Beslenme açlık duygusunu bastırmak ve karın doyurmak için canının çektiği şeyleri yiyip içmek anlamına gelmez. Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesinin daha yüksek olması için bilinçli olarak tüketilen yiyeceklerdir. Yeterli beslenme kişinin sağlık açısından korunması ve daha iyi bir hayat geçirmesi için gereklidir.
Yeterli ve Dengeli Beslenen Kişiler;
Sağlam ve sağlıklı bir görünüştedir.
Hareketli ve esnek bir bedene,
Muntazam bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere,
Kuvvetli, gelişimi normal kaslara,
Çalışmaya istekli kişiliğe,
Boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına,
Normal zihinsel gelişme,
Sık sık hasta olmayan bir yapıya sahiptir.
Yetersiz ve Dengesiz Beslenenler ise;
Hareketleri ağır ve isteksiz
Sağlıksız genel görünüşte
Pürüzlü, kuru, sağlıksız cilt yapısına,
Şişman veya zayıf vücut yapısına,
Sık sık baş ağrısından şikayet eden
İştahı olmayan, yorgun ve isteksiz bir hayat yapısına sahip olan kişilerdir.

Sağlıklı Beslenme Önerileri
Öğün atlanmamalıdır. Günde 3 ana 3 ara öğününüzü almaya özen gösterin. Çünkü atlanan her öğün bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkmanıza ve karşınıza çıkan her yemeği kalorisi yüksek veya düşük, miktarca çok veya az demeden ihtiyacınızdan fazla tüketmenize neden olacaktır.
Mümkün olduğu kadar çok çeşitli beslenmeye özen gösterin. Her gün beslenme planınız içerisinde tüm besin gruplarına (süt, et, sebze-meyve, tahıl) yer vermeye çalışın. Bu besinlerin hepsinden bir öğünde tüketemeseniz de gün içerisinde farklı öğünlerde almaya çalışın.
Yemeklerinizi hazırlarken kızartma yerine
ızgara, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemlerini kullanın. Böylelikle beslenmenizdeki yağ tüketimini azaltmış olursunuz. Özellikle katı yağlardan (margarin, tereyağı vb.) uzak durun, daha çok
bitkisel sıvı yağları tercih edin.
Haftada en 2-3 kez balık, 2-3 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterin. Tüketilen karbonhidrat kaynağının türüne ve miktarına dikkat edin. Saf şeker kaynakları ve rafine unlu besinler yerine tokluk hissini arttıran, kabızlığı engelleyen ve kilo kontrolünü kolaylaştıran kurubaklagilleri (nohut, mercimek, barbunya gibi), lifli tahılları, taze ve kuru meyveleri, sebzeleri tercih edin.
Günde 3-4 porsiyon çeşitli taze sebze ve meyveler tüketin. Sebze ve meyveler bol su ve vitamin-mineral içerip, diğer besin gruplarına göre daha düşük kalorilidirler. Dikkat edeceğiniz önemli bir nokta ise mevsiminde olan sebze-meyve tüketimidir.
Alkollü içecek tüketme alışkanlığınız varsa bundan vazgeçmeye çalışın, bırakamıyorsanız da azaltın. Alkollü içeceklerin çeşidi de önemlidir. Viski, konyak, votka gibi sert alkollü içecekler bira ve şaraba oranla daha yüksek kalorilidir.
Sağlıklı yaşam için, sağlıklı beslenmenin kardeşi olan sporu hayatımıza dahil edip, yaşam koşullarınıza uygun, sürekli yapabileceğiniz aktivite türü seçilmeli ve düzenli olarak haftada en az 150 dakika fiziksel aktivite yapılmalıdır.