Ketçap

Genel kategorisindeki Ketçap konusu
Ketçap

100 Gram |  Ketçap | 106 Kalori

Tüm dünyada tartışılan bir konu var ki yıllardır cevabı bulunamayan bir sorun teşkil ediyor. Ketçap nedir ve ketçap kilo aldırır mı sorusunun cevabını bulmak için çeşitli çalışmalar yapan uzmanlar ketçap hakkında merak edilen birçok konuya açıklık getirmeye çalışıyor. Bizde sizler için ketçap hakkında merak edilenleri bir araya getirdik.

Ketçap Yemeli Mi, Yememeli Mi?

Günümüzden yaklaşık 350 yıl kadar önce Çin’de yapılmış sofraların vazgeçilmez soslarından biridir. İlk olarak üretildiğinde içerisinde hiç ketçap bulunmayan sos balık kalıntılarından ve değişik balıkların karışımdan üretiliyordu. Yavaşça tüm dünyaya yayılan sos günümüzdeki halini alarak herkes tarafından sevilen bir yiyecek oldu. Makarna, patates kızartması ve çeşitli yemeklere oldukça yakışan ketçap sıkılmadan önce katı bir halde kalır. Sıkılırken sallanması gereken ketçap sallandıktan sonra istenilen kıvama gelerek akışkan bir hal alır. Sallanmadan önce katı sallandıktan sonra akışkan bir kıvam alan ketçapı bu özelliği karışım olmasından gelir. Ketçap, domates salçası çeşitli baharatlar ve sirke, şeker karışımı ile oluşturulmuş, tahmin edildiği kadar zararlı olmayan bir domates sosudur. Zararlı olmasının nedeni ise içerisinde şeker oranının çok yüksek olmasıdır. Fazla miktarda şeker barındırır ve şeker sağlığa zararlı bir üründür. Örnek verecek olursak yaklaşık 1 litre ketçap içerisinde 300 gram şeker bulunmaktadır.

Özellikle çocuklar tarafından çok sevilen ketçapın içerisinde 100 gramda 106 kalori bulunmaktadır. Diyet sırasında fazla tüketime kaçmadan canınız çektiği zaman ketçap tüketebilir ve istediğiniz bir takım yiyecekleri ketçap sos ile taçlandırabilirsiniz.  Son zamanlarda çeşitli besinler ile karıştırılarak çeşitli ketçap sosları ortaya çıkması ile beraber ketçap sofraların vazgeçilmez bir parçası oldu.  Eğer diyet yapmak istediğiniz halde ketçap sostan vazgeçmek istemiyorsanız sizde evde kendi ketçapınızı kendiniz yapabilir diyet sırasında ketçap tüketebilirsiniz. Ancak üstüne basarak söylememiz de yarar vardır ki ketçap içerisinde eğer evde yapıyor bile olsanız diyet yapmanıza engel olacak içerik bulunacaktır.

Evde Ketçap Yapımı

2 yemek kaşığı domates salçası
2 adet domates
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 yemek kaşığı nişasta
2 adet karanfil
2 yemek kaşığı elma sirkesi

Domatesleri soyup rendeleyecek derin bir tencere içinde yağ ilave ederek uzun bir süre pişireceksiniz. Ayrı bir kap içerisinde nişasta ve salçayı karıştıracaksınız. Pişmekte olan domates içine tuz ve sarımsakları ekleyeceksiniz. Sarımsakları bütün halde atacak piştikten sonra içinden çıkaracaksınız. Ardından elma sirkesi ve karanfil ekleyip ayrı kapta bulunan salçayı da ilave ederek bir süre daha pişiriyor ve altını kapatıyoruz. Lezzetli ve sağlık dolu ketçapınızı istediğiniz kaplar içerisinde serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun…

 




Kullanıcı Yorumları

Ketçap konusu hakkında yorumlar..

Lütfen konu hakkında yorum bırakabilirmisiniz ?


© 2016 - 2024 E-zayıflama - Tüm Hakları Saklıdır. İçerik Problemleri İçin Lütfen İletişim Sayfasından İletişim Yollarını Deneyiniz.
E-Zayıflama ; CC Holding İştirakidir.