Şifalı Bitki Bakla

Genel kategorisindeki Şifalı Bitki Bakla konusu
Şifalı Bitki Bakla

100 Gram | Bakla | 72 Kalori

Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde yetişen bakla bir diğer adı ile ful sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkidir.  Şifalı bitki bakla oldukça lezzetli olmasının yanı sıra birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ve vitamin bakımından oldukça sağlık verici bir sebzedir. Özellikle mayıs ve haziran aylarında meyve verir. Şifalı bitki bakla, taze fasulye görünümüne sahip, içinde iç bakla adı verilen tohumları olan bir besindir. Akdeniz mutfağında farklı çeşitlerde tüketilebilen bakla özellikle fava olarak sıklıkla tercih edilen bir besin kaynağıdır.

Bakla ile gelen şifa

Bakla oldukça lezzetli bir sebzedir ancak birçok kişi tarafından sevilerek tüketilmez. Özellikle beyler ve çocuklar baklayı yemekten zevk almazlar. Ancak ne kadar şifalı bir sebze olduğunu bilseler severek tüketeceklerinden emin olabilirsiniz. Şifalı bitki baklanın saymakla bitmeyecek şifalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

- bakla böbreklere oldukça faydalı bir sebzedir.
- bakla ile gelen şifanın neredeyse en önemlisi bağışıklık sistemine verdiği destektir.
- kalp sağlığı bakımından oldukça yararlı olan bakla kalp rahatsızlıklarına düşman bir sebzedir.
- şifalı bitki bakla, Parkinson hastalığına iyi gelmektedir.
- birçok deri hastalığının tedavisinde bakla kullanılır. Deri hastalıklarının ortadan kalkmasında oldukça etkili rol oynayan bakla, adeta sedef hastalığına savaşmak için tüketilen sebzedir.
- kansızlık hemen herkesin sıkıntısı ancak bir hastalık var ki en zor kansızlık türü; anemi. Anemi tedavisinde bakla başrolde oynar. Anemi tedavisinde bakla ile gelen şifaya inanamayacaksınız.
- şifalı bitki baklanın 100 gramında sadece 72 kalori vardır ve bu durum diyet sırasında zeytinyağlı bakla yemeği tüketmenin kilo vermenize olumlu yönler katacağının kanıtıdır.


Neden ‘’Favizm’’ olurum?

Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde sık yetiştirilen bakla bu bölgede fazla bakla tüketmekten dolayı ortaya çıkan bir hastalığın oluşmasına neden olmuştur. Favizm adı verilen bu hastalık uzun sürede çok fazla bakla tüketilmesi ile ortaya çıkan sıklıkla çocuklarda görülen bir hastalıktır. Çocukların idrar renginin değişmesi ile kendini gösteren favizm baklanın tek zararlı yönüdür. Tedavi edildiği zaman önemli bir soruna yol açmayan favizm, çocuklarda bazı belirtilerin çıktığı görüldükten sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bakla sevdirecek zeytinyağlı bakla tarifi

Malzemeler

1 kg bakla
1 adet limon
4 adet soğan
taze sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
5-6 dal dereotu

Hazırlanışı

Baklaları yıkadıktan sonra ayıklayın. Kaynaması için bir adet limonun suyu ile birlikte 6-7 bardak sıcak su içine baklaları ilave edin. Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın ve kavurun. Unu da ilave edip bir daha  kavurduktan sonra ayrı bir kapta beklettiğiniz baklaları ilave edin. Kalan malzemeleri de ilave ettikten sonra kısık ateşte yumuşayana kadar iyice pişirin. Sağlık deposu ve diyet dostu bakla yemeğiniz hazır. Afiyet olsun…




Kullanıcı Yorumları

Şifalı Bitki Bakla konusu hakkında yorumlar..

Lütfen konu hakkında yorum bırakabilirmisiniz ?


© 2016 - 2024 E-zayıflama - Tüm Hakları Saklıdır. İçerik Problemleri İçin Lütfen İletişim Sayfasından İletişim Yollarını Deneyiniz.
E-Zayıflama ; CC Holding İştirakidir.