GIDA VE İLAÇ ETKİLEŞİMİ

Diyetisyen Sümeyra Aslan GIDA VE İLAÇ ETKİLEŞİMİ
GIDA VE İLAÇ ETKİLEŞİMİ

Birçok ilacın insan vücudu ile farklı şekillerde etkileşime giren güçlü bileşenleri vardır.Bir ilaç etkileşimi, bir maddenin bir ilacın aktivitesini etkilediği, yani etkilerin arttığını veya azaldığı veya kendi başına üretmeyen yeni bir etki yarattığı bir durumdur. Tipik olarak, ilaçlar arasındaki etkileşimler akla gelir (ilaç-ilaç etkileşimi). Bununla birlikte, ilaçlar ve gıdalar (ilaç-gıda etkileşimleri) yanı sıra ilaçlar ve bitkiler (ilaç-bitki etkileşimleri) arasında da etkileşimler bulunabilir.

 Biyoyararlanım, çoğu ilacın klinik etkisi ile ilişkili olan önemli bir farmakokinetik parametredir. Bununla birlikte, bir gıda-ilaç etkileşiminin klinik uygunluğunu değerlendirmek için, gıda alımının ilacın klinik etkisi üzerindeki etkisi de ölçülmelidir.

Yeni antikonvülzanlarla, serum demir ve sodyumun izlenmesine ihtiyaç vardır. Ek olarak, kullanıcılara, bu antikonvülzanların alınmasından 1-2 saat içinde üzüm meyve suyu içmekten kaçınmaları tavsiye edilir. Tüm meyve suları arasında, üzüm meyve suyu (GFJ) hemen her tür ilaçla yüksek etkileşime sahiptir. Meyve suyu, ilacın bir kişinin sistemi aracılığıyla ilacı kullanma yeteneğini etkileyerek ilacın metabolize edilmesini değiştirir.

Kolesterol düşürücü ajan lovastatin, gastrointestinal absorpsiyon ve biyoyararlanımı arttırmak için gıda ile birlikte alınmalıdır. Bir başka anti-hiper lipidemik ajan olan rosuvastatinin emilimi, beslenen halde açlık durumuna kıyasla önemli ölçüde azalmıştır, bu da rosuvastatinin boş bir midede uygulanması gerektiğini düşündürmektedir. 

Simvastatin, Ezetimibe, pravastatin ve fluvastatin gıdaya bakılmaksızın alınabilir. Bununla birlikte, yüksek lifli diyetler bu ilaçların etkinliğini azaltabilir.  Lovastatin ile birlikte pektin veya yulaf kepeği tüketimi ilacın emilimini azaltırken, alkol alımının Fluvastatin tedavisinin etkinliğini ve güvenliğini etkilediği görünmemektedir.

Bazı sebzeler (brokoli, Brüksel lahanası, lahana, maydanoz, ıspanak ve diğerleri) K vitamininde yüksektir. Büyük miktarlarda yemek ya da bu sebzelerin yediği miktarlarda ani değişiklikler yapmak warfarin tedavisinin etkinliğini ve güvenliğini etkilemektedir.

Kömürleşmiş yiyecekler, varfarin aktivitesini azaltabilirken, pişmiş soğanları tüketmek, varfarin aktivitesini artırabilir. Soya gıdalarının hem varfarin aktivitesini arttırdığı hem de azalttığı bildirilmiştir. 

Anti hipertansif ilaçlara yerleştirilen hastalar eşzamanlı sodyum kısıtlı diyetlerden faydalanacaktır.  zengin protein gıda ile alınan varsa Propranolol serum düzeyleri artabilir. Sigara içmek metabolizmasını artırarak plazma seviyelerini azaltabilir.  portakal suyu ile alındığında celiprolol (Passionis-bloker) bağırsaktan emilimini inhibe edilir. Portakal suyunda bulunan Hesperidin, celiprololün emiliminin azalmasından sorumludur.

Yüksek miktarda meyankökü, sodyum retansiyonu ve potasyum kaybı, ödem, artmış kan basıncı ve renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin depresyonu ile birlikte hiperminokortikoidizme neden olabilir. 

Çalışmalar, günde 95 mg veya daha fazla glisirizik asit tüketiminin kan basıncında artışa neden olduğunu gösterdi. Kabul edilebilir günlük glisirizik asit alımı için pratik bir kılavuz günde 9,5 mg gibi görünmektedir. Bu, günde 10-30 g meyankökü ve en fazla yarım fincan meyankökü çay anlamına gelir.

Antibiyotikler tıp pratiğinde yaygın olarak reçete edilir. Bunların birçoğu, anti-enfeksiyöz verimliliğini azaltabilecek veya toksik etkilere yol açabilecek etkileşimlere neden olur veya bu etkileşimlere maruz kalır. Gıda alımı bir antibiyotiğin etkinliğini etkileyebilir.  Bazı antibiyotiklerle kompleks oluşturan ve emilimini engelleyen kalsiyum ve magnezyum gibi divalent iyonların zengin kaynakları olan süt ürünleriyle antibiyotiklerin birlikte uygulanmasından kaçının. Bununla birlikte, süt ürünleri alımının, ilgili spesifik antibiyotiklerin uygun şekilde değerlendirilmesiyle izlenmeli ve teşvik edilmelidir. süt Casein ve kalsiyum, siprofloksasin emilmesini azaltır. Azitromisin emilimi gıda ile alındığında azalır ve biyoyararlanımda% 43'lük bir azalma ile sonuçlanır. Tetrasiklin yemeklerden bir saat önce veya iki saat sonra alınmalıdır ve süt ile alınmaz, çünkü kalsiyum ve demiri bağlar, çözünmez şelatlar oluşturur ve biyoyararlanımını etkiler. Tetrasiklin biyoyararlanımı üzerine kahve ya da siyah çayda eklenen sütün etkisi sağlıklı bireylerde değerlendirildi. Sonuçlar, son derece az miktarda kalsiyum içeren az miktarda süt bile ilacın emilimini ciddi şekilde bozduğunu, böylece mevcut tetrasiklinin azaltılmasının önlenmesi için bu metal iyonunun mevcudiyetinin dikkatle kontrol edilmesi gerektiğini gösterdi. 

Analjezikler ve antipiretikler hafif ve orta derecede ağrı ve ateşi tedavi etmek için kullanılır. Hızlı bir rahatlama için, asetaminofen, aç karnına alınmalıdır, çünkü yiyecek, asetaminofen vücut emilimini yavaşlatabilir. Asetaminofen'in pektin ile birlikte uygulanması, emilimini ve başlangıcını geciktirir. NSAID'ler, ibuprofen, naproksen, ketoprofen ve diğerleri gibi, mide tahrişine neden olabilir ve bu nedenle yiyecek veya sütle alınmalıdır. Alkol kullanımından kaçının veya sınırlandırın, çünkü kronik alkol kullanımı, karaciğer hasarı veya mide kanaması riskini artırabilir.

Teofilin, albuterol ve epinefrin gibi bronkodilatörler, gıda ile farklı etkilere sahiptirler. Gıdaların teofilin ilaçları üzerindeki etkisi büyük ölçüde değişebilir. Yüksek yağlı yemekler vücuttaki teofilin miktarını artırabilirken, yüksek karbonhidratlı yemekler onu azaltabilir. Teofilin ilaçları alıyorsanız alkolden kaçının çünkü bulantı, kusma, baş ağrısı ve sinirlilik gibi yan etki riskini artırabilir. Teofilin bir ksantin türevi olduğundan ve bu maddeler aynı zamanda ksantin içerdiğinden, kafein (örneğin, çikolata, kola, kahve ve çay) içeren çok miktarda yiyecek ve içecek yemekten veya içmekten kaçının. Bu nedenle teofilin alırken bu maddelerin büyük miktarlarda tüketilmesi, ilaç toksisitesi riskini artırır.

Glimepirid bir antidiyabetiktir ve yeni nesil sülfonilüre türevi, kahvaltı veya günün ilk ana yemeği ile birlikte uygulanmalıdır. Mutlak biyoyararlanımı vardır ve gıda etkileşiminin olmaması, yüksek oranda tekrarlanabilir farmakokinetiği garanti eder. Derhal salınan glipizid yemeklerden 30 dakika önce alınmalıdır. Bununla birlikte, uzatılmış salma tabletleri kahvaltı ile alınmalıdır.  Akarbozun, alfa-glukozidaz inhibitörünün maksimum etkinliği, ilaç her öğünün başlangıcında (yarım saatten önce veya sonra değil) hemen alındığında elde edilir, çünkü alfa-glukozidaz enzimini inhibe ederek karbonhidrat emilimini geciktirir. 

Her yıl çok sayıda ilaç tanıtılmaktadır. Gıda-ilaç etkileşimleri, ilaç tedavisinin güvenliği ve etkinliğinin yanı sıra hastanın beslenme durumlarında da olumsuz etkiler yaratabilir. Genel olarak konuşmak gerekirse, zayıf ya da beklenmedik sonuçlara bağlı olarak ilaç etkileşimlerinden kaçınılmalıdır. Gıda gibi, ağızdan alınan ilaçlar mide veya ince bağırsağın iç kısmından emilmelidir. Sonuç olarak, sindirim sistemindeki yiyeceklerin varlığı, bir ilacın emilimini azaltabilir. Çoğunlukla, bu etkileşimler, ilacı yemekten 1 saat önce veya 2 saat sonra almak suretiyle önlenebilir. İlaçlar gibi, gıdalar kapsamlı olarak test edilmez, böylece reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlarla etkileşime girebilirler

Dyt.  Sümeyra ASLAN

smyrsyln@gmail.com




Kullanıcı Yorumları

Sümeyra Aslan yazdığı makale hakkında aldığı yorumlar..

Lütfen makale hakkında yorum bırakabilirmisiniz ?


Yapacağınız yorum konu kalitesini belirlediği gibi, uzman profili kalite değerlendirmeside yapmaktadır. Harika değerlendirmeler yazmak, diğer kullanıcıların kendileri için uygun olan uzmanları keşfetmesine yardımcı olabilir. İyi bir inceleme yazmaya başlayabilirsiniz..

Sümeyra Aslan

Diyetisyen

...

SMS GÖNDER TAKİP ET PROFİL SAYFASI

Uzmanlar İÇİN e-zayıflama

  • Ücretsizdir

    Ücretsizdir

    Tüm uzmanlara ücretsiz kayıt imkanı

  • Profesyonel

    Profesyonel Tanıtım

    Rakiplerinizin arasında bulunun

  • Performansınızı

    Ticari Performansınızı Arttırın

    Hedef kitlelere direkt ulaşım.

KAYIT OL

© 2016 - 2024 E-zayıflama - Tüm Hakları Saklıdır. İçerik Problemleri İçin Lütfen İletişim Sayfasından İletişim Yollarını Deneyiniz.
E-Zayıflama ; CC Holding İştirakidir.