Detoks Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Diyet Listeleri kategorisindeki Detoks Nedir ? Nasıl Yapılır ? konusu
Detoks Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Detoks Nedir?

Bir makine gibi her gün işleyen vücudumuz solunum sindirim, enerji üretimi gibi birçok metabolik olay sonucunda bir takım metabolik artıklar oluşturur. Bu artıklar vücut sistemini kirletip vücuda zarar verir. Fakat vücudumuz o kadar olağanüstü bir sistemdir ki solunum, terleme ve sindirim artıklarını dışarı boşaltma sırasında bu toksinleri de dışarı atar. 

“Bu nedenle iyi işleyen bir karaciğer, akciğer ve böbrek ile vücudumuz zaten günün her saati doğal bir detoksifikasyon yapıyor.”

Fakat son yüz yılda büyüyen sanayileşme ile birlikte artan kirlilik sebze ve meyvelerde üretim aşamasında kullanılan kimyasal gübreleme ve ilaçlama, sentetik kimyasallar içeren şampuanlar, saç kremleri, kimyasal ev temizlik ürünleri veya artan nüfusla birlikte paketlenmiş ürünlerin kullanımının yaygınlaşması sebebiyle vücudumuz her gün bir toksin bombardımanı ile karşı karşıya kalıyor ve vücuttaki doğal detoks sistemlerimiz yetersiz gelmeye başlıyor. 

İşte bu aşamada vücudu toksinlerden arındıracak detoks programları devreye giriyor.

Detoks nasıl yapılır ? Detoks yaparken ne yenilir, ne içilir ?

Detoks yaparken uyulması gereken bazı altın kurallar vardır. Detoks diyet listeniz aşağıda vereceğim bu kurallarla birlikte sizin genel sağlık durumunuz, boy, kilo, yaş, vücut kütle indeksi, çalışma durumu ve hayat alışkanlıklarınıza bağlı olarak düzenlenir.

↬Günün 15-20 dakikası hafif tempolu egzersize ayrılmalı,

↬Günde mutlaka  2,5-3 lt. su içilmeli,

↬Uyku düzeni ayarlanmalı,

↬Ödem yapıcı özelliği yüksek olan çay ve kahve tüketilmemeli,

↬Yemekler tuzsuz şekilde pişirilmeli, 

↬Günde 3 ana 3 ara olmak üzere 6 öğün tüketilmeli,

↬Sebze ve meyveler mevsiminde tercih edilmeli,

↬Kola ve soda tüketilmemeli,

↬21 gün süresince alkol tüketilmemelidir,

❥Detoks yaparken egzersiz yapılır mı?

Detoks sadece beslenme ile sağlanamaz. Beslenmemizde yapacağımız değişikliklerle vücudumuza yeni toksinler eklemeyi kısıtlar ancak var olan toksinleri vücuttan atmak için egzersizlerin yapılması gerekir ve terleme yoluyla da toksinlerin atılımı yapılır. Benim uyguladığım detoks programlarının kalori kısıtlaması düşük olduğundan egzersiz yapmanızda hiçbir sakınca yoktur aksine vücutta halihazırda var olan toksinlerin atılımı için faydalıdır. Fakat kalorisi aşırı kısıtlanmış tek veya iki çeşit besinle beslendiğiniz detoks yöntemleri hem 21 gün uygulanamaz hem de kısıtlı kalori alımı olduğundan enerjinin verimli kullanılması için gün içindeki hareket minimum oranda tutulmalıdır (ki bu tarz detoks yöntemlerini kesinlikle önermeyiz.).

Detoks\\\'ta ufak birkaç değişiklikten tutun da sadece elma yenilen, meyve suları tüketilen diyetlere ve hatta sadece su içilen oruçlara kadar uzanan çok geniş bir yelpaze söz konusu. Herhangi bir radikal diyet veya uygulamadan önce mutlaka doktor ve diyetisyeninize danışmalısınız. Su orucu, meyve suyu diyeti veya tek tip gıda ile yapılan aşırı programları uygulamadan önce dikkatle düşünün. Çünkü bu tip diyetlerin yarardan çok zararı olabilir. 

Birçok dinde farklı ritüellere bağlı olarak uygulanan fasting (oruç) da bir detoks yöntemidir. Son yıllarda sık sık gündeme gelen aralıklı oruç yönteminin de sağlık, zayıflama ve kilo kontrolü üzerine birçok faydası ortaya çıkmıştır. Aşağıdaki linke tıklayarak arınma, detoks, zayıflama gibi birçok faydası olan aralıklı oruç nasıl yapılır öğrenebilir ve sizler de kolayca uygulayabilirsiniz. ❞




Kullanıcı Yorumları

Detoks Nedir ? Nasıl Yapılır ? konusu hakkında yorumlar..

Lütfen konu hakkında yorum bırakabilirmisiniz ?


© 2016 - 2024 E-zayıflama - Tüm Hakları Saklıdır. İçerik Problemleri İçin Lütfen İletişim Sayfasından İletişim Yollarını Deneyiniz.
E-Zayıflama ; CC Holding İştirakidir.